Piškotki

Kaj so piškotki?
Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj. Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejši za obiskovalce.

Na tem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke:

Nastavitve piškotkov

Nastavitve piškotkov lahko spremenite v vašem spletnem brskalniku, vendar vas moramo najprej opozoriti, da če so piškotki v brskalniku onemogočeni, ne boste več mogli uporabljati vseh interaktivnih elementov naših spletnih strani. Večina novejših spletnih brskalnikov (kot so Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari ...) omogoča pregledovanje shranjenih piškotkov prek nastavitev brskalnika. Z nastavitvami vašega brskalnika posamezne piškotke lahko ročno izbrišete, blokirate ali popolnoma onemogočite njihovo uporabo, jih blokirate ali dovolite le za posamezna spletna mesta. Za podrobnejše informacije uporabite pomoč vašega brskalnika. Če vaš brskalnik omogoča uporabo piškotkov, bomo domnevali, da se strinjate z uporabo standardnih piškotkov na našem strežniku.

Uporaba podobnih tehnologij

Ker piškotki niso edini način za sledenje ali prepoznavanje uporabnikov spletnih strani, se po potrebi uporabljajo tudi druge podobne tehnologije (programska oprema za sledenje), ki sledijo našim uporabnikom. To nam na primer omogoča, da spremljamo vzorce vedenja uporabnikov na naši spletni strani in jih uporabljamo za tržne namene, nudimo ali uporabljamo piškotke ali izboljšujemo učinkovitost spletnih funkcij.

Ponovno trženje

Za namene ponovnega trženja prodajalec zbira piškotke, shranjene v brskalniku obiskovalca. Ponovno trženje je prikaz oglasov na podlagi predhodnih obiskov obiskovalcev na strani prodajaleca. Ob prihodu na spletno mesto se obiskovalec označi in anonimno doda na seznam ciljnega občinstva. Ta oznaka je na voljo prek piškotkov. Podatke iz ponovnega trženja uporabljamo samo za segmentiranje naših obiskovalcev, da bi prejeli ustreznejši oglas. Segmenti se oblikujejo na podlagi več splošnih vzorcev vedenja obiskovalcev. Komercialna sporočila so prikazana v Googlovih iskalnikih itd. Ponovno trženje poteka prek platform za ponovno trženje, kot je npr. Google AdWords in drugo.